Ons dorp

Historische Vereniging

De “Historische vereniging Nieuw-Buinen / Buinerveen” heeft als doel om de geschiedenis van Nieuw-Buinen en Buinerveen vast te leggen en te bewaren. Daarvoor wordt er onderzoek gedaan en worden er interviews gehouden. De vereniging beschikt over een eigen ruimte waarin diverse oude gereedschappen zijn tentoongesteld en waar ook een ouderwetse huiskamer is ingericht. De vereniging richt zich met name op foto’s met een historische waarde en op historische documenten. De verzamelde informatie zal door de vereniging zo goed mogelijk toegankelijk worden gemaakt.

Voor de leden wordt het tijdschrift “De Buuner” drie keer per jaar uitgegeven. Dit tijdschrift wordt door de vereniging zelfstandig gemaakt en uitgegeven. Het is daarmee een historisch tijdschrift voor het veengedeelte van de voormalige gemeente Borger.

De vereniging heeft drie pagina’s op Facebook. Te weten: “Oald Buunerveen” , “Oald Buunermond” en “Glasmuseum Nieuw-Buinen”. Wilt u vriend worden van één of meer van deze paginas? Stuur dan de betreffende pagina(s) even een vriendschapsverzoek.

Op de website staan verschillende foto’s zowel uit het verleden als uit de huidige tijd. Ook staan er foto’s waarvan de lokatie, waar de foto gemaakt is, niet bekend is of waarvan de personen (deels) onbekend zijn. Als U wel iets over een dergelijke foto weet dan zouden wij graag willen dat U een reactie stuurt naar één van de bestuursleden of reageer op Facebook. Ook zijn verhalen uit het verleden welkom. Daarvoor wil er ook wel iemand bij U langs komen. Het bestuur verzoekt U om geen historische voorwerpen, foto’s of documenten weg te gooien. De Historische Vereniging wil ze graag komen ophalen. Wilt U er geen afstand van doen (b.v. van oude foto’s) dan wil de Historische Vereniging graag deze foto’s scannen en ze in het archief opnemen.